Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson

Mijnheer Joep is 67 jaar en heeft de ziekte van Parkinson. Hij kan zich moeilijk in bed omdraaien.
Ook schrijven gaat slecht en hij komt nauwelijks buiten. Vermoeidheid, stijfheid en traagheid maken het onmogelijk om langere afstanden te lopen of te fietsen.

De huisarts schakelt de ergotherapeut in. Die bespreekt met meneer Joep de mogelijkheden van elektrisch buitenvervoer.

Er wordt besloten een scootmobiel uit te proberen en hij volgt enkele scootmobiellessen. De heer rijdt veilig en verantwoordt in het verkeer met de scootmobiel.
Meneer Joep is blij dat hij zich met behulp van de scootmobiel beter zou kunnen verplaatsen.

De ergotherapeut schrijft een positief rapport van de scootmobiellessen en begeleidt de aanvraag van het vervoermiddel bij de gemeente.
Als de scootmobiel geleverd is, volgen nog enkele rijlessen. Voortaan kan meneer Joep zelfstandig boodschappen doen en familie bezoeken.

Om het schrijfprobleem aan te pakken, krijgt de heer schrijftraining van de ergotherapeut en probeert meneer enkele schrijfhulpmiddelen uit.

Voor het draaien in bed adviseert de ergotherapeut een glijlaken, zodat zijn vrouw hem daar niet meer mee hoeft te helpen.

De heer is blij met de ergotherapeutische behandeling en adviezen en zal in de toekomst bij praktische problemen rechtstreeks zijn ergotherapeut benaderen.