Mantelzorgers

Mantelzorgers

Meneer Hein, 72 jaar heeft meerdere wegrakingen gehad en heeft de diagnose vasculaire dementie. Hij wordt verzorgd door zijn inwonende zoon. De kans is groot dat meneer Roy naar een verpleeghuis moet omdat zijn zoon wordt overbelast en de zorg niet meer aankan. Om hier iets aan te doen, wordt een ergotherapeut ingeschakeld.

De ergotherapeut adviseert de zoon over zinvolle hulpmiddelen en enkele aanpassingen in huis, zoals een badplank, wandbeugels, verhoogd toilet, drempelaanpassing en verhogers van de bank. De ergotherapeut geeft instructie aan de zoon en de thuiszorg wat meneer zelf kan en waarbij de heer hulp nodig heeft. Op deze manier wordt de zelfstandigheid van meneer Hein behouden en gestimuleerd.

Daarnaast gaat de heer op advies van de ergotherapeut en huisarts eens kijken op een dagopvang. De heer moet wennen aan deze opvang, maar staat er voor open om twee keer per week hier naar toe te gaan.

Op deze manier kan de heer veilig en verantwoord thuis verzorgd blijven worden en is zijn zoon meer ontspant. Opname in een verpleeghuis wordt zo voorkomen of in ieder geval uitgesteld. Tevens heeft zijn zoon de mogelijkheid om zijn vader tijdens zijn vakanties te laten opnemen voor de duur van zijn vakantie. De heer Hein kan niet alleen thuis blijven.