Plannen & Organiseren

Plannen & Organiseren

Pieter is een 76 jarige weduwe. Hij vergeet de laatste tijd meer afspraken, weet niet welke dag het is en zijn kinderen maken zich bezorgd om zijn functioneren. Uit onderzoek blijkt dat de heer een beginnende dementie heeft. De ergotherapeut wordt door de praktijkondersteuner ingeschakeld om te ondersteunen op de praktische hulpvragen.

De ergotherapie interventie vindt aan huis plaats omdat ouderen met dementie doorgaans moeite hebben met het toepassen van vaardigheden in een andere omgeving. De ergotherapeut maakt gebruik van oude gewoonten en routines van de oudere met dementie en ter plaatse te kijken naar mogelijkheden om de activiteit en /of de omgeving aan te passen.

Uit observaties blijkt dat de heer de vertrouwde dagelijkse handelingen kan uitvoeren. Hij kan zich zelfstandig verzorgen en veilig en verantwoordt huishoudelijke activiteiten uitvoeren zoals boodschappen doen met boodschappenlijstje en koken. Hij merkt op en reageert op situaties. Hij heeft problemen met de tijdsoriëntatie en zijn geheugen.

Samen met de heer wordt het gebruik van de kalender dagelijks ingezet. Het duurt enige tijd totdat dit een gewoonte is. Door de kalender dagelijks te gebruiken voor toekomstige afspraken en wat heb ik elke dag gedaan krijgt de heer meer grip op zijn beperkingen. Hij maakt bij gesprekken gebruik van zijn kalender wat hem houvast geeft in een persoonlijk gesprek. De heer heeft meer vertrouwen gekregen in zijn toekomst.